Efteråret er en lang fest når det kommer til frugt og bær. Næppe er brombærhøsten ovre før æblehøsten starter og når den starter, så gælder det naturligvis om at anvende æbler, hvor det er muligt. Og et sted hvor det altid falder i god jord at servere æbler, er at servere en æbletærte til kaffen eller som dessert. Har du lidt piskefløde, der kan piskes til en gang flødeskum, kold creme fraiche eller en rest vaniljeis i fryseren, ja så bliver oplevelsen bare så meget bedre. Her er en opskrift, som kun en bedstemor kender den.
Tip: Når du laver top-gitteret på denne tærte, vil du få dej til overs – nok til at lave en mere traditionel æbletærte. Den overskydende dej rulles sammen og kan bruges til en alminde tærte. Jeg plejer at rulle den ud i et ekstra tærtefad jeg har, fylder den med æblebåde, lægger folie over og sætter den i fryseren. Kommer der uventede gæste, kan jeg hurtigt ‘trylle’ en æbletærte frem. Se mere i vores næste opskrift på traditionel æbletærte.

Tv.: Første lag æbler – Midt: Andet lag æbler- Th.: Gitter
NEDERST
Sukkermassen hælder i gitterhullerne

INGREDIENSER
TÆRTEDEJ
400 gram hvedemel
70 gram flormelis
2 tsk bagepulver
200 gram margarine eller smør
1,5 dl mælk
FYLD
60 gram usaltet smør
3 spsk mel
55 gram rørsukker
55 gram brun farin
0,75 – 1 dl vand
8 æbler, skrællede og skåret i tynde skiver
100 gram hakkede mandler
1 spsk kanel
INSTRUKTIONER
TÆRTEDEJ
- Hvedemel, flormelis og bagepulver røres sammen.
- Tilsæt margarine/smør i små stykker og smuldre dejen sammen med fingrene, indtil margarinen/smørret er blandet godt ud i melet.
- Tilsæt mælken, og bland godt så dejen samles. Den vil være 'våd'.
- Sæt dejen overdækket med folie i køleskab i ca. 30 min, eller indtil den skal bruges (f.eks. næste dag).
TÆRTEN
- Smelt smørret i en kasserolle. Rør melet ud i smørret. Tilsæt sukker, brun sukker og vand; bring blandingen i kog. Skru ned for varmen, og lad det simre 5 minutter. Tilsæt evt. mere vand da sukkermassen skal være flydende.
- I mellemtiden deles tærtedejen i to lige store kugler. Rul den ene kugle ud således at den dækker bunden og siderne i et tærtefad. Hæld halvdelen af de skivede æbler oven på dejen, drys en tredjedel af den hakkede mandler ud over æblerne samt en spsk kanel. Tilsæt resten af æbleskiverne, således at de danner en lille top på midten og tilsæt samme mængde mandler og kanel som før.
- Rul den anden kugle dej ud i samme størrelse som før og skær 6 strimler 3 cm brede. Placer strimlerne på toppen så de danner et gittermønster (som når du fletter julehjerter). Pres kanterne sammen med en gaffel. Skær den overskydende dej væk.
- Hæld forsigtigt sukkermassen ud i hullerne i gittermønsteret. Hæld langsomt, så det ikke løber ud over det hele. Drys med den sidste tredjedel af de hakkede mandler.
- Tærten bages først i 15 minutter ved 220 grader C. Sænk temperaturen til 175 grader C, og fortsæt med at bage tærten i yderligere 35 til 45 minutter.
- Tag tærten ud af ovnen og lade den køle af.
- Server tærten med flødeskum, kold creme fraiche eller is.
Forfatter Jens Erik Ebbesen
NOTER
Den overskydende dej rulles sammen og kan bruges til en alminde tærte. Jeg plejer at rulle den ud i et ekstra tærtefad jeg har, fylder den med æble både, lægger folie over og sætter den i fryseren. Kommer der uventede gæste, kan jeg hurtigt 'trylle' en æbletærte frem.