Retten ‘Bøf Stroganoff’ eller ‘Oksekød Stroganov’ kommer oprindeligt fra rusland – på russisk hedder retten: ‘бефстроганов befstróganov’. Retten var fra starten en skål med sauterede stykker oksekød serveret i en sauce med smetana (creme fraiche). Fra midten af 1900 tallet blev den populær overalt i verden og findes i dag mange varianter med betydelig variation fra den originale opskrift. Her er en opskrift, som jeg fik den af min svigermor.
OPSKRIFT

INGREDIENSER
900 g Okseinderlår – skåret i tern
500 g Champignon – skåret i skiver eller i kvarte stykker
800 g Løg – pillet og skåret i tynde både
5 Gulerødder – skrællede, skåret i 5 cm stykker og derefter flækket på langs i kvarte stykker
2 kg Bagekartofler – skrællede og skåret i grove tern
1 tsk Salt
3 dl Oksebouillon
1 lille ds Koncentreret tomat pure
2 spks Mælk – – til kartoffelmosen
¼ l Creme fraiche – – 18%
Smør / flydende margarine
Salt og Peber
INSTRUKTIONER
-
Klargør grøntsagerne som anvist i ingredienslisten.
-
Svits kødet i fedtstof i en stor fladbundet gryde.
-
Til sæt løg og svampe og lad dem stege med i 1-2 min.
-
Hæld hele blandingen op i stegesoen *) og tilsæt bouillon og tomatpuré.
Læg låget på stegesoen og sæt den i en forvarmet ovn ved 220° C (alm varme) i ca 45 min.
-
Læg kartoffelstykkerne i en gryde med letsaltet vand og kog dem til de er møre uden at de er udkogte. Hæld vandet fra (gem lidt vand i en skål) og mos kartoflerne med et håndmixer. Tilsæt lidt smør og 1-2 spks mælk for at få mosen lind. Tilsæt evt. lidt af kogevandet om nødvendigt. Læg låg på og stil mosen til side indtil servering.
-
Tag stegesoen ud af oven after de 45 min og tilsæt creme fraichen og vend den forsigtigt i retten. Stil stegesoen på bordet sammen med kartoffelmosen.
NOTER
Hvis du ikke har brugt din stegeso et stykke tid, skal du sætte den i koldt vand i en time før du bruger den for at undgå at den revner i den varme ovn!
At lave mad i en stegeso er fantastisk da retten tilbereder sig selv i ‘soen’, smagsstofferne forbliver i retten og så kan du tillige servere retten direkte fra ‘soen’ da den som ofte er meget dekorativ. Husk dog varmehansker når du løfter låget af.