Nogle føler sig fristede til at bruge færdigeskrællede og forkogte kartofler på glas når de skal lave brunede kartofler. Og selvfølgelig kan de sagtens bruges i en snæver vending. De slår dog ikke de friske små kartofler kogt i letsaltet vand som derefter pilles. Og vil du ikke bruge al din tid i køkkenet juleaften kan de sagtens klargøres dagen før.


INGREDIENSER
2 kg små kartofler
salt
300 g hvidt sukker
175 g smør
INSTRUKTIONER
- Skyl kartoflerne, læg dem i en gryde dækket med vand og tilsæt salt.
- Kog dem så de akkurat er kogte - ikke gennemkogte. Hæld vandet fra og pil dem hvorefter de sættes til afkøling (kan gøres dagen før).
- Umiddelbart inden kartoflerne skal karamelliseres skylles de i koldt vand og sættes til afdrypning i en sigte.
- Smelt sukkeret ved svag varme i en tykbundet pande - rør ikke i sukkeret under denne proces.
- Når sukkeret er smeltet og gyldenbrunt, tilsættes smørret.
- Lad blandingen simre, til den bliver lys karamel (det er her der ofte går galt for kokken hvis karamellen bliver mørk og branket).
- Tilsæt kartoflerne, vend dem forsigtigt rundt i karamellen.
- Lad dem simre ved svag varme i 35-40 minutter, vend dem ofte, til alle kartoflerne er dækket af karamel på alle sider.
- Tag dem af panden og servér dem varme.