Det spørgsmål besluttede vi os at svare på, men først lidt om baggrunden og saven.
Introduktion
Med sine bare godt 70 cm i længden ligner STIHL’s batterisav MSA 140 C ved første øjekast en legetøjssav til junior, så han/hun kan komme med far i skoven og ‘fælde ’træer! Men ved nærmere eftersyn, gemmer der sig lidt af en ulv i fåreklæder i denne lille kompakte kædesav.
Vi tog den med på test i haven, da vi skulle have fældet en gammel canadisk hæg, men først lidt om saven.
Om saven
STIHL’s MSA 140 C er den største batterisav i STHIL’s batteriserie til private også kaldet AK-linjen. I forhold til sin lillebror MSA 120 C har den 25% højere skæreeffekt. Det er en kompakt lille, let kædesav som er velegnet til en række lettere og lejlighedsvise saveopgaver i parcel- eller sommerhus haven.
Saven har de funktioner som en ‘rigtig’ kædesave har herunder kædebremse med QuickStop super, værktøjsfri kædespænding samt olietank til kædeolien. Grebet – et såkaldt softgreb – har rigelig plads til en stor hånd, og betjeningen er smidig og let. Skæreevnen er i topklasse idet saven er udstyret med en ¼” PM3 savkæde. PM3 kæden, hvor PM står for Picco Micro, er yderst pålidelig og komfortabel i brug. Halvmejseltanden er vibrationssvag og med en høj skærekvalitet. PM3 kæden er en såkaldt tilbageslags- og vibrationssvag savkæde, hvilket tydelig mærkes, når man saver med kæden. STIHL markedsfører denne kæde som værende et godt valg til lejlighedsbrug og opgaver i landbruget. Med sine blot 2,6 kg eller 3,9 kg med batteri hører denne sav til i den absolut lette ende. Batteriet er af typen AK som findes i tre varianter, der på papiret leverer fra 18 op til 45 min skæretid.
I brug
Da vores canadisk hæg var blevet syg var det tid til fældning. Træet var ganske forgrenet og stammerne var op til 20 cm i diameter, umiddelbart af en størrelse som ligger lige i overkanten for savens ydeevne. Vi gav den dog et forsøg med en af de mindre stammer på ca. 15 cm. i diameter. Denne opgave klarede saven med bravour, men vi var også påpasselige med ikke at presse saven, og tog os tiden til at save stammen over uden pres. De resterende stammer tog vi med vores benzinrevne motorsav som snart skal på pension.

Da først de store stammer var fældet brugte vi STIHL batterisaven til afgreningen. Her viste saven sin styrke. Der var flere ting der imponerede os.
- Lydstyrkeniveauet er ved brug af denne sav MARKANT mindre end sammenlignet med en benzindrevet motorsav. Faktisk er det ikke nødvendigt at bruge høreværn men vi anbefaler dog, at man altid anvender høreværn ifbm. brug af alle typer maskiner.
- Vibrationerne fra maskinen var nærmest ikke eksisterende og man mærkede slet ikke at man savede. PM3 kæden skar let og ubesværet gennem grenene som var det smør! Og da vægten samtidig var lav havde man følelsen af bare at kunne blive ved og ved.
- Når man afgrener kan kædebremsen være belejlig. STIHL QuickStop Super kædebremse gør det muligt at udløse kædebremsen direkte på det bagerste håndtag. Savkæden stopper ikke kun ved et tilstrækkeligt kraftigt tilbageslag eller bevægelse af den forreste håndbeskyttelse, men også lynhurtigt, hvis det bageste håndtag slippes! Fordelene ved STIHL’s QuickStop Super kædebremse kan kort opsummeres således:
- Øget sikkerhed idet det ekstra bremsesystem muliggør hurtig udløsning af kædebremsen i alle arbejdsstillinger.
- Reduceret efterløbstid, faktisk ingen, da kædebremsen bringer savkæden til standsning øjeblikkeligt efter at gashåndtagsspærringen er sluppet.
- Ingen ventetid da det hurtigere kædestop gør at saven om nødvendigt standser med det samme, f.eks. hvis der skal fjernes grene.
- Ingen ekstra betjeningselementer er nødvendige da gashåndtagsspærringen samtidig er aktiveringshåndtaget til efterløbsbremsen
Under vores lille test brugte vi det største batteri fra AK-linjen AK 300. Vi var to mand om afgreningen, en med en traditionel motorsav og en med batterisaven fra STIHL. Batteriet holdt hele afgreningsprocessen igennem og effekten var stabil under hele savningen.


Opsavning af stammer til brænde.
Da vi var færdige, havde ryddet op og kørt de afskårne grene på genbrugspladsen var det tid til at save stammerne op til brændestykker. Her valgte vi bevidst KUN at bruge batterisaven.

Her kom saven rigtig på prøve. Hægens stammer var – grundet de mange forgreninger – ganske knudrede, så ikke nok med at tykkelsen blev forøget så var træets styrke tillige stor. Her viste PM3 klingen atter sit værd og selvom saven tog sin tid, så skar den smidigt og præcist sig igennem de hårde knuder. For at save hele stakken op, brugte vi fire batteriopladninger til at klare arbejdet. Her viste værdien i at have to batterier sig, idet vi konstant havde et batteri i opladeren mens det andet var i maskinen! Effekten af batteriet var stabilt gennem hele perioden indtil batteriet var næsten opbrugt. Her mærker man – som med din skruemaskine når den er ved at være tom for batteri – at effekten mindskes drastisk, hvilket er din indikator for batteriskift. Sjovt nok glemte vi, da vi skiftede batteri første gang, at fylde kædeolie på saven. Man er så vant til at fylde benzin og olie på motorsaven ved samme lejlighed, og for at huske det satte vi olien ved siden af ladere for ikke sidenhen at glemme dit. Og det virkede!
Konklusion
STIHL MSA 140 C er en fin lille, let og lydsvag batteridreven motorsav som egner sig til lejlighedsvis pleje af havens grønne områder samt lejlighedsvis brændesavning. Den imponere ved sin styrke og effektivitet. Det at den kører på batteri gør, at man bringer den i spil langt oftere end den traditionelle motorsav. Bekvemmeligheden ved bare at kunne tage maskinen, trykke på knappen og komme i gang gør, at man får brugt den langt oftere end den traditionelle motorsav. Ved afgrening og oprydning er det super dejligt, at man bare kan stille den fra sig og hurtig komme igang igen uden først at skulle starte ‘dyret’. Sidst men ikke mindst vil vi fremhæve det lave lydniveau som gør at man uden betænkeligheder kan anvende den i støjfølsomme områder som f.eks. sommerhusområder uden at naboerne bliver forstyrret væsentligt.
Sluttelig vil jeg nævne at maskinens pris synes meget overkommelig, idet en sav med lader og batteri kan erhverves for ca. 2.795,- kroner. Lidt dyrere end en tilsvarende benzindrevet motorsav bevares, men hvem vil ikke gerne give lidt ekstra for en god gerning for miljøet?
Vi er sikre på, at du – såfremt du køber en sådan sav – ligesom vi, vil opleve, at du får savet mere og oftere end du gør nu med din benzindrevne motorsav.
Så for at svare på vores indledende spørgsmål: Ja en batterisav du’r!
Læs mere om STIHL’s batteriserier her