Hjem OPSKRIFTERHOVEDRET Grydestegt kylling som min tante lavede den

Grydestegt kylling som min tante lavede den

af Jens
Grydestegt kylling | Havetilbord.dk | © EBBESEN phtography 2023

Grydestegt kylling med nye kartofler, agurkesalat og brun sovs husker jeg som en rigtig søndagsmiddag, der blev serveret specielt ved festlige lejligheder. Og når vi besøgte besøgte vores fætre på gården i Jylland, var det netop den ret min tante ofte serverede. Kyllingerne var naturligvis hjemme- og nyslagtede, og kartoflerne hjalp vi drenge med at grave op i urtehaven. Havde hun tid, for der skulle jo også malkes, lavede hun også hjemmelavet agurkesalat. Og så var der sovsen, nøj hvor smagte den godt.

Senere, da jeg blev kæreste med min nuværende hustru, dukkede grydestegt kylling op igen, hjemme på gården hos mine svigerforældre, for min svigerfar ønskede altid denne ret til sin fødselsdag – han havde fødselsdag sidst i juni. Og når havde opdrettede kyllinger, hvilket han kun gjorde i perioder, var de naturligvis også nyslagtede.

> Gå direkte til opskriften

Grydestegt kylling hos os i dag

Nu har jeg bragt traditionen videre, og i vores familie er stegte kyllinger ofte på bordet om sommeren, hvor retten flittigt bliver serveret når vi har sommergæster. Det er dog ikke altid jeg steger kyllingerne i gryde mere, men det hænder og oftes på forspørgsel fra gæsterne. I da har vi jo alle grill, det havde man ikke i 60’erne hvor jeg var barn, så variationen hvor kyllingerne grilles i stedet for at blive stegt har taget mere og mere over. MEN, hver gang jeg steger kyllingerne i gryde – og det er ikke mere besværligt end at grille dem – bliver jeg altid forbavset over den fyldige og saftige smag de grydestegte kyllinger giver. Og nu mens vi er ved varianterne. Når jeg servere hele kyllinger om vinteren tilberedes de ofte i en Römertopf.

IMG 2174
IMG 2179
Denne gang snød jeg for agurkesalaten og serverede hjemmesyltede agurker til i stedet (giver samme syrlige smag).

Interesseret i retter lavet i Römertopf – KLIK HER

Grydestegt kylling – oprindelse

Stegt kylling med nye kartofler, agurkesalat og brun sovs er en traditionel dansk ret, der stammer fra Danmark. Traditionen med at servere denne ret går langt tilbage i tiden og har dybe rødder i den danske madkultur.

Kylling har været en del af den danske kost i mange århundreder, og kartofler blev introduceret i Danmark i løbet af 1700-tallet. Kartoflen blev hurtigt en populær og vigtig afgrøde på grund af dens næringsværdi og nemme dyrkning. Det menes, at kartoflerne først blev dyrket på danske herregårde og spredte sig derefter til resten af landet.

Traditionen med at stege kylling og servere den sammen med nye kartofler og agurkesalat blev gradvist en integreret del af den danske madkultur, og den blev ofte serveret ved særlige lejligheder, såsom søndagsmiddage, højtider, fødselsdage og andre festlige begivenheder.

Hvorfor er grydestegt kylling stadig en populær ret?

Der er flere grunde til at denne ret er blevet populær:

 • Tilgængelighed af råvarer: Kylling og kartofler var relativt tilgængelige og overkommelige råvarer, hvilket gjorde retten til et overkommeligt og nærende måltid for mange, selv i små kår.
 • Smag og tradition: Kombinationen af mørt, saftigt kyllingekød, de lækre nye kartofler, den friske agurkesalat og den fyldige brun sovs giver en velsmagende og balanceret ret, der er elsket af mange danskere.
 • Landbrugstraditioner: Danmark har traditionelt været et landbrugsland, og retten afspejler de lokale produkter, der var tilgængelige, og hvordan de blev anvendt i madlavningen.
 • Social betydning: Måltider, hvor familie og venner samles omkring et godt måltid, har altid haft en central rolle i dansk kultur. Stegt kylling med nye kartofler og agurkesalat blev en ret, der passede perfekt til disse anledninger, og derfor blev den en elsket og populær tradition.

Det er værd at bemærke, at traditionelle retter som denne ofte varierer i opskrifter og tilberedning fra region til region og fra familie til familie, hvilket også har bidraget til at bevare den kulinariske diversitet i Danmark

Grydestegt kylling med nye kartofler, agurkesalat og brun sovs

IMG 2183

Kartoflerne

Kartofler er ikke bare kartofler, og når vi får grydestegt kylling, serverer som regel nyopgravede kartofler til. Det er jo et privilegie ved at bo landet, at vi har plads til at dyrke egne kartofler. Og nyopgravede kartofler smager bare super godt. Men heldigvis kan man sommeren over købe nye kartofler i de fleste velassorterede supermarkeder. De seneste år er vejboder dukket op ved indkørslen til mange byer.

Kartofler skylles godt hvorefter de skabes i i et fad med koldt vand. Herefter koges de i en gryde i letsaltet vand ved medium varme. Husk at bruge koldt vand fra start og dæk kun lige akkurat kartoflerne.

Den nøjagtige kogetid på kartoflerne afhænger selvfølgelig af mange ting. Både kartoflernes størrelse og alder spiller ind, men selvfølgelig betyder det også noget hvor hurtigt vandet koger (hvor længe kartoflerne reelt ligger i varmt vand). Du får det bedste resultat hvis kartoflerne at samme størrelse. Når du kan stikke en kødnål i kartoflerne uden nævneværdig modstand er de klar til at blive serveret. Nye kartofler skal for det meste koge ved medium varme i 8-10 min. Er kartoflerne større kræver de mere tid, derfor er kontrollen med kødpinden vigtig. Er dine kartofler klar inden resten af maden, så fortvivl ikke. Hæld vandet fra og læg et par lag køkkenrulle over kartoflerne og læg låg på. Så kan de holde sig varme og lækre i flere minutter, ja i nogle tilfælde helt op til et kvarters tid.

Sovsen

Sovsen til denne ret tilberedes som en opbagt sovs, lavet helt fra bunden med en ‘smør-bolle’ og kyllingefond/-bouillon som grundelementerne. Faktisk er udgangspunktet en af de fem franske grundsaucer: sauce Velouté.

Sauce Velouté er en lys grundsovs som er velegnet til blandt andet fjerkræ. Den fremstilles ved at blande en såkaldt roux (på dansk smørbolle) bestående af lige dele fedtstof (læs smør) og mel. Herefter tilsættes opvarmet kyllingfond under stadig omrøring indtil saucen har den rette konsistens. Til slut kan der tilsættes madkulør samt fløde efter behov. Sluttelig smages sovsen til med salt og peber.

Alternativt kan man i stedet for kyllingefond/-bouillon bruge saft fra gryden, eller reducere stegevæsken hvorefter man tilsætter lidt fløde.

Det vigtigste er dog at du får lavet en god og smagfuld sauce.

Agurkesalaten

Og så er der lige agurkesalaten, behøver man virkelig den og hvorfor? Snyd ikke med denne del for agurkesalat er god til stegt kylling. Det er den fordi den friske og lette smag af agurk og eddike balancerer fedmen fra den stegte kylling og tilføjer en forfriskende kontrast til måltidet. Salatens syrlige karakter kan også bidrage til at skære igennem den rige smag af kyllingen og give en mere afbalanceret oplevelse.

Andre af årstidens grøntsager

Når du steger en kylling i gryde, kan du med fordel tilsætte snittede årstidens grøntsager som broccoli, gulerødder, grønne bønner, rosenkål, selleri m.m. Alle disse grøntsager er med til at give retten mere smag og saft. Med de kan undelades.


At lave stegt kylling er en lækker og nem ret. Her er en grundlæggende opskrift på, hvordan du laver grydestegt kylling (se opskriften nedenfor).

God fornøjelse og velbekomme.

Opskrifts separator | Have til Bord
Recipe below in danish

Grydestegt kylling | Havetilbord.dk | © EBBESEN phtography 2023

Grydestegt kylling med nye kartofler, agurkesalat og brun sovs

Grydestegt kylling med nye kartofler, agurkesalat og brun sovs husker jeg som en rigtig… HOVEDRET Grydestegt kylling, Grydestegt kylling med nye kartofler, agurkesalat og brun sovs, stegt kylling, agurkesalat, kartofler, brun sovs, dansk klassiker European UDSKRIV DENNE
ANTAL (KUVERTER): 4 Forberedelsestid: Tilberedningstid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

INGREDIENSER

 • 1 hel fersk kylling ca 1300 g
 • 1 fed hvidløg
 • Godt med smør
 • 1 kg nye kartofler

ÅRSTIDENS GRØNTSAGER (kan evt udelades eller brug de grøntsager du nu har til rådighed)

 • 3 gulerødder, skåret i grove skiver
 • 3 stængler blad selleri, stængler skåret i grove skiver (bladene hakkes groft)
 • 8 store rosenkål, skåret i halve
 • 1 terning kyllingebouillon
 • 1 tsk salt

AGURKESALAT

 • 2-3 salatagurker, skåret i tyndeskiver, brug evt. mandolinjern
 • 6 spsk sukker
 • 1 dl husholdningseddike
 • 2 dl vand
 • Friskkværnet salt og peber

SOVS

 • 80 gram smør
 • 80 gram mel
 • 7-900 ml saft og/eller stærk kyllingebouillon
 • 1 dl fløde
 • madkulør
 • salt og peber

 

INSTRUKTIONER

 1. Agurkesalaten Skær agurkerne i tynde skiver - brug evt et mandolinjern.
 2. Hæld sukker, eddike samt vand i en skål og opløs sukkeret ved omrøring.
 3. Tilsæt agurkeskiverne og bland det hele godt. Agurkeskiverne skal været dækket af lagen. Læg låg på skålen og sæt den til side indtil servering.
 4. Grøntsagerne Skyl kartofler samt øvrige grøntsager grundigt.
 5. Skrab kartoflerne og kom dem i en gryde i koldt vand. Vandet skal kun akkurat dække kartoflerne. Tilsæt 1 tsk salt til vandet, læg låg på gryden og sæt den til side til senere.
 6. Klargør de øvrige grøntsager som angivet.
 7. Forbered kyllingen: Skyl kyllingen grundigt både indvendigt og udvendigt under koldt vand. Dup den tør med køkkenrulle, så den er så tør som muligt. Krydr kyllingen indvendigt og udvendigt med salt og peber efter smag, og hvis du ønsker det, kan du også tilføje andre krydderier om du vil.
 8. Vælg en stor gryde eller en stegepande med høje kanter, der kan rumme hele kyllingen. Opvarm olien eller smørret over medium varme.
 9. Brun kyllingen:
 10. Placer kyllingen i den varme gryde, og lad den brune i et par minutter på hver side, indtil den får en gylden farve. Dette bidrager til at forsegle saftigheden i kyllingen.
 11. Tilføj grøntsager: Når kyllingen er brunet, skal du fjerne den midlertidigt fra gryden og sætte den til side. Tilsæt løg, gulerødder, selleri og hvidløg i gryden. Steg grøntsagerne i et par minutter, indtil de er bløde og let gyldne.
 12. Læg kyllingen tilbage i gryden: Sæt den brune kylling oven på de stegte grøntsager i gryden.
 13. Tilsæt væske i form af kyllingebouillon eller vand i gryden omkring kyllingen. Væsken skal nå halvvejs op ad kyllingen.
 14. Dæk gryden med et låg, og lad kyllingen simre over lav varme i cirka 1 time eller indtil kyllingen er kogt igennem og saftig. Kontroller evt. temperaturen med en kødtermometer - brystkødet skal nå mindst 75°C og låret 82°C.
 15. Efter ca 30 min stegning kan du sætte kartoflerne over til kogning og kog dem over middel varme til de er færdige (ca 8-10 min). De er færdige når du uhindret kan prikke i dem med en kødnål. Hæld vandet fra og dæk dem med køkkenrulle og låg indtil serveringen.
 16. Lad kyllingen hvile: Når kyllingen er færdig, skal du fjerne den fra gryden og lade den hvile i et par minutter, inden du skærer den i portioner.
 17. Sovsen Server den lækre helstegte kylling med de bløde grøntsager og saften fra gryden, eller brug saften til at lave en opbagt brun sovs. Du kan også lave en lækker sauce ved at reducere væsken fra gryden og tilsætte lidt smør eller fløde. Server med dit yndlings tilbehør som f.eks. kartofler, ris eller en frisk salat.
  • Start med at smelte smør i en gryde over medium varme.
  • Tilsæt melet gradvist til smørret og rør godt, indtil det danner en glat pasta, kendt som en roux.
  • Fortsæt med at røre rouxen i et par minutter, indtil den får en let gylden farve for at fjerne den rå smag af melet.
  • Tilsæt gradvist den varme grydesaft og/eller kyllinge bouillon til rouxen, mens du konstant rører for at undgå klumper.
  • Lad saucen simre over lav varme i omkring ca 10 minutter, indtil den tykner og får en glat konsistens.
  • Hvis nødvendigt, kan du tilsætte lidt fløde eller smør for at gøre saucen endnu mere rig og cremet.
  • Krydr saucen efter smag med salt, peber eller andre krydderier, som du foretrækker.
 18. Herefter anrettes retten på serveringsfade/-skåle.

Velbekomme.

Related Articles

Læg en kommentar