Hjem HAVENKØKKENHAVEN Hvorfor går min spinat i stok?

Hvorfor går min spinat i stok?

af Jens
Spinat i stok | Have til Bord

Det spørgsmål har vi fået mange gange. Lige nu har vi selv spinat, der er gået i stok, før jeg faktisk har nået at høste fra planterne. Og det er der en god forklaring på eller rettere sagt det skal skyldes flere faktorer. Generelt er det dog sådan, at når temperaturene stiger fra midt juni og i juli, går spinatplanterne i stok. Men der kan også være andre årsager:

TØR JORD

I år har det været ganske tørt i vækstperioden og hånden på hjertet, så har vi ikke været flinke nok til at vande. Og vand dvs. fugtig jord er vigtig for spinatplanten. Står den i for tør jord stresses den og går i stok.

GØDNING

En anden årsag kan være mangel på gødning. Spinatplanten vokser nemlig meget hurtigt, så udover vand har den behov for næring til at udvikle sig. Men pas på ikke at give planterne for meget gødning, da det kan medføre at spinaten sætter store og få blade uden ret meget smag. For at undgå dette kan man lave er jordprøve, ellers må man prøve sig lidt frem.

PLANTERNE STÅR FOR TÆT

Sidst men ikke mindst kan spinaten gå i stok hvis de står for tæt. Derfor er det vigtigt at følge anvisningerne på frøposen.

SPIS DEM NU

Fortvivl ikke, det er normalt at spinat går i stok her midt på sommeren. Når først spinat går i stok, producerer de ikke længere så meget bladmasse så spis dem nu, mens bladene stadig er lækre. Når du høster dem, kan du evt. prøve at skære planterne ned et par cm. over jordoverfladen, og se om de skyder igen.

Vi håber dette kan være en hjælp for dig. Spinat er en genial plante at have i sin urtehave. Man kan så den og have glæde af den i hele vækstperioden og vi har haft spinat helt hen på den anden side af jul såfremt den ikke er blevet brændt af af frosten.

Related Articles