Hjem OPSKRIFTERBagværk Italienske crepes eller crespelle på italiensk

Italienske crepes eller crespelle på italiensk

af Jens
Crespelle | Havetilbord.dk | © EBBESEN photography 2023

Italienske crepes, også kendt som “crespelle” på italiensk, har en lang historie, der stammer fra den italienske kulinariske tradition. Crespelle er tynde pandekager lavet af en blanding af mel, æg, mælk og salt, og de minder meget om de mere kendte franske crepes.

Historisk set er crespelle blevet anvendt i Italien som en del af forskellige regionale retter, og de har været en del af den italienske madkultur i mange århundreder. De første dokumenterede brug af crespelle kan spores tilbage til middelalderen, og siden da har de udviklet sig til at være en alsidig madvare.

Når jeg laver crespelle, anvender jeg en variant kendt fra Cucina Povera bedre kendt som fattigmandskost med oprindelse specielt fra det sydlige italien. Da der efter anden verdenskrig nærmest var hungersnød i det sydlige italien, var ressourcerne knappe og mælk var ikke tilgængelig for alle. Derfor findes der opskrifter, hvor mælken blev erstattet med vand, således at ingredienserne til crespelle blot var mel, æg, vand og salt.

> Gå direkte til opskriften

Hvor mange crespelle kan man bage per anvendt æg?

Min italienske ‘mad-venninde’ fra Stockholm kunne bage tre crespelle pr. æg anvendt. Det skal der øvelse til, og det er først nu efter mange års træning, at jeg kan nå de tre crespelle pr. æg. Vær tilfreds hvis du kan lave 1,5 – 2 crespelle første gang. Husk at crespelle skal laves papirtynde!

Blandingsforholdet er enkelt. For hvertæg, tilsættes der en knivspids salt, en spsk. mel samt vand svarende til en fyldt æggeskal.

Den opvarmede pande gnides med lidt olivenolie på en klud, hvorefter dejen svarende til en ca 1/2 dl hældes ud på panden. ‘Pandekagerne’ bages ved middel varme på begge sider til de er færdige.


Hvordan anvendes Crespelle?

Crespelle anvendes i dag i forskellige sammenhænge i det italienske køkken:

 • Crespelle di Carnevale:
  I Italien fejrer man Carnevale, som er den italienske version af karneval. I denne periode laver man ofte søde crespelle fyldt med forskellige søde fyld som for eksempel chokolade, syltetøj, eller ricotta ost.
 • Crespelle som forret:
  Crespelle kan også bruges som en forret. De kan fyldes med en række forskellige ingredienser, såsom svampe, spinat, skinke, ost eller rejer.
 • Crespelle som hovedret:
  Crespelle kan serveres som en hovedret og er ofte fyldt med kødsovs med bechamelsauce og bagt i ovnen med ost på toppen. Alternativt kan man lave en ‘lasagne’ hvor lasagnepladerne erstattes med crespelle. Nogle kalder denne form for lasagne for ‘antik lasagne’. Hvis du ønsker at se en lille video om tilberedningen af netop ‘cespelle-lasagne’ så klik her.
 • Crespelle i suppe: Nogle italienske supper indeholder crespelle som en ingrediens. De skæres i strimler og tilsættes til suppen for at give tekstur og smag.

Populære crespelle retter.

De mest populære retter med italienske crespelle er “Crespelle alla Fiorentina” og “Crespelle al Funghi”:

Crespelle alla Fiorentina

Dette er en klassisk toscansk ret, hvor crespelle er fyldt med en blanding af ricotta ost, spinat og parmesan. De rulles op, anrettes i et ovnfast fad, overhældes med bechamelsauce og tomatsauce, og bages derefter i ovnen. Denne ret er lækker og rig på smag.

Crespelle al Funghi

Denne ret er fyldt med en blanding af svampe, løg, hvidvin, og bechamelsauce. De rullede crespelle placeres i et ovnfast fad, drysses med ost og bages i ovnen, indtil de er gyldne og boblende.

Kun fantasien sætter begrænsningen

Italienske crespelle er en alsidig madvare, der kan tilpasses og fyldes med forskellige ingredienser alt efter smag og præference. Derfor er de elsket af mange i Italien og også uden for landets grænser.

Cucina Povera

Begrebet “cucina povera” stammer fra Italien og oversættes til “fattigmandskøkkenet” på dansk. Det refererer til en traditionel kulinarisk stil, der opstod blandt de fattige folk i landdistrikterne i Italien, især i Toscana og andre regioner.

“Cucina povera” er kendt for at være baseret på enkelhed og brug af overkommelige, lettilgængelige ingredienser, der typisk blev dyrket lokalt eller kunne findes i nærområdet. Det var en måde for de økonomisk udfordrede familier at tilberede velsmagende og nærende måltider på trods af begrænsede ressourcer. Retterne i “cucina povera” involverede ofte brugen af grøntsager, bælgfrugter, kornprodukter og i nogle tilfælde også billige kødstykker.


Opskrifts separator | Have til Bord
Recipe below in danish

Crespelle | Havetilbord.dk | © EBBESEN photography 2023

Italienske crepes eller crespelle på italiensk

Italienske crepes, også kendt som “crespelle” på italiensk, har en lang historie, der stammer… Bagværk italienske crepes, italian crepes, talienske crespelle, italian crespelle, crespelle, italienske madpandekager, madpandekager European UDSKRIV DENNE
ANTAL (KUVERTER): 4 Forberedelsestid: Tilberedningstid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

INGREDIENSER

Til 8 crespelle skal du anvende:

 • 3 æg
 • 3 spsk mel
 • ca 3 dl vand
 • 1 tsk salt
 • olivenolie

INSTRUKTIONER

(se illustrationer ovenfor i artiklen)

 1. Hæld tre æg ud i en røreskål og tilsæt salt. 
 2. Pisk æggene godt sammen indtil dejen bliver jævn
 3. Tilsæt melet lidt efter lidt under stadig omrøring indtil dejen en jævn og unden klumper
 4. Tilsæt vand svarende til tre fyldte tomme æggeskaller - ca 3 dl
 5. Rør dejen grundigt så den bliver let og jævn.
 6. Varm en pande op ved middel varme og gnid et tyndt lag olivenolien ud over hele fladen.
 7. Hæld dej svarende til ca 1/2 dl ud på panden og fordel det så jævnt som du kan.
 8. Bag crespellen på den ene side, vend den og bag den færdig på den anden side også.
 9. Stil crepellen til side på en tallerken og bag den næste.

NOTER

Vedr. pkt 7 - så passer mægden til en pande på ca 18 cm i diameter. Er din pande større skal der bruges mere dej.

 

Related Articles

Læg en kommentar