Denne ret indeholder en lille overraskelse, for inde i kødbollerne er der nemlig en lille klump mozzarella. Alle der spiser denne ret for første gang bliver overraskede når de skære kødbollerne over og finder den smeltede klump ost i midten.
I italien ville denne ret typisk blive serveret med en pasta eller polenta som tilbehør. På det seneste – og efter vi har købt en spiralizer – er vi begyndt at erstatte pastaen med friske squash strimler, som vi kalder ‘zucchini pasta’ eller ‘squash spaghetti’. Den positive sideeffekt ved dette er, at vi på den måde kan få vores børnebørn til at spise flere grøntsager.
Det vigtigste element i denne ret er imidlertid tomatsovsen – som naturligvis laves fra bunden. Mange tror fejlagtigt, at det er en tidskrævende proces, men det er det ikke. Her er det råvarerne der tæller: bladselleri, hvidløg, løg, gulerod, frisk basilikum eller oregano og hakkede flåede tomater – fra italien naturligvis.
Zucchini eller squashen tages ud af køleskabet i god til og køres en tur igennem spiralizeren og anrettes i dybe tallerkener, hvorefter de stilles til side. På den måde undgår du at zucchini spaghettiene tager varmen ud af tomatsovsen ved serveringen.
Strimlet squash Smeltet mozzarella i kødbollerne. Anret den strimlede squash i dybe tallerkener Italienske kødboller i tomatsovs med zucchini spaghetti


INGREDIENSER
KØDBOLLER MED MOZZARELLA
400 g hakket oksekød 8-12%
1 mellemstort æg
1 mellemsstort løg - pillet og hakket fin
1 tsk tørret oregano
1 tsk tørret basilikum
200 g frisk mozzarella - drænet og skåret i tern 2x2 cm.
friskkværnet salt og peber
smør til stegning
TOMATSOVS
1 lille løg - pillet og hakket fint
1 fed hvidløg - pillet og skåret i tynde skiver
8 cm bladselleristilk - skåret i små tern
½ gulerod - skrællet og skåret i små tern
1 ds hakkede flåede tomater
2 tsk tørret oregano
friskkværnet salt og peber
3 spsk revet parmesan - til drys
TILBEHØR
2 squash/zucchini - skyllede, skåret i halve på midten og kørt igennem spiralizeren.
INSTRUKTIONER
- Tænd ovnen på 200 graders celcius.
- Begynd med at lave tomatsovsen.
- Klargør grøntsagerne som angivet ovenfor. Varm en gryde op ved middel varme. Kom løg, gulerod og selleri i gryden - steg grøntsagerne i 2-3 min uden at de tager farve. Tilsæt oregano og evt. lidt frisk basilikum, hvis du har det (ikke nødvendigt). Hæld derefter de flåede hakkede tomater i blandingen og lad den koge op. Når den koger skrues der ned for blusset og lad sovsen simre under låg mens du laver kødbollerne.
- Halver squashene ved at skære dem over på midten og kør dem igennem spiralizeren. Anret strimlerne i dybe tallerkener og stil dem til side til senere brug.
- Rør kød, æg, oregano og basilikum godt sammen i en skål. Krydr med friskkværnet salt og peber.
- Form små kødboller rundt om en firkant mozzarella. Overskydende mozzarella anvendes som topping inden bagning.
- Brun kødbollerne på en varm pande med smør og lad dem få en let stegeskorpe uden at stege dem igennem.
- Tag kødbollerne af panden og læg dem i et smurt ildfast fad.
- Smag tomatsaucen til med friskkværnet salt og peber og hæld den ud over kødbollerne.
- Top med den resterende mozzarella ost samt den revne parmesan ost.
- Bag retten i 15-20 min eller til osten er gylden.
- Tag fadet ud af ovnen og anret kødbollerne ovenpå den revne squash. Pynt evt. med lidt friske basilikumblade.
NOTER
Tallerkenen er fra Villroy & Boch - serien hedder New Wave