Julekrydderkage høre bestemt julen til. Når julen nærmer sig er der specielt en ting jeg husker fra min barndom, og det var når vores mor bagte julekager. Da vi blev lidt større fik vi lov at være med, vel og mærke på mors præmisser. Det vil sige vi skulle bage det hun havde på programmet – ikke noget med at få lov til at lave sine egne kager. Derfor er juletiden for mig lig med bagning af diverse småkager. Men de fleste år er det blevet ved planerne, der har simpelthen ikke været til til at udføre dem. Men det er måske ikke hele forklaringen. Min manglende udførelse skyldes måske også – da jeg selv begyndte at bage – at jeg fandt ud af hvor meget sukker og smør der er i kagerne. Det tog simpelhen lysten fra at bage.
Nu prøver jeg at bage kager, som er hurtige at lave, og hvor opskrifterne indeholder lidt mindre sukker og smør end ellers.
Julekrydderkage
Julekagen her – som har mange navne som krydderkage, ølkage m.m. er utrolig nem at bage. Den indeholder noget sukker men ingen smør, hvis man da lige ser bort fra det evt. smør man bruger når man spiser den. Du kan vælge at tilsætte krydderierne enkeltvis eller købe en brunkageblandning, hvor alle krydderier er blandet på forhånd. Man bruger ca 10 min til at blande dejen, hvorefter den bages i 1 time (og 10 min ekstra, hvis du som jeg bruger en høj rund springform).
Lyst til at se flere af vores juleopskrifter, så se vores opskrift på lækre julemuffins (live 15 december 12:05)


INGREDIENSER
- 1 Mørk Hvidtøl (33 cl)
- 225 g muscovadosukker
- 200 g lys sirup
- 425 g hvedemel
- 1/2 tsk muskatnød *
- 2 tsk kanel *
- 1 1/2 tsk ingefær *
- 1 tsk stødt nellike *
- 1 tsk naton
*) kan erstattes med en færdig pose brunkageblanding.
INSTRUKTIONER
- Tænd ovnen op 175 grader (ikke varmluft).
- Bland øl, muscovadosukker og lys farin indtil sukkerstofferne er opløst.
- Bland de øvrige ingredienser i en anden skål og rør det herefter i øl-blandingen.
- Hældes i en 2 liters brødform foret med bagepapir, eller i en rund høj springform smurt med smør.
- Sæt formen i den forvarmede ovn og bag brødformen i 1 time mens den høje springform skal bages i 1 timer og 10 min, Tjek evt. kagen med en kagenål inden du tager den ud af ovnen.
- Sæt kagen til afkølning - spises kold i skiver evt. med et tyndt lag smør smurt ud på hver skive.
NOTER
TIP Kagen kan gøres ekstra lækker ved at tilsætte hakkede mandler efter ønske.