Hjem OPSKRIFTERBagværk Koldhævede speltboller med gulerod og chiafrø

Koldhævede speltboller med gulerod og chiafrø

af Jens
Koldhævede speltboller I Have til Bord

Selvom man i dag kan købe alverdens lækre brød er der dog ikke noget der slår godt hjemmebagt brød levet med gode råvarer. I dag fik jeg lyst til at bage nogle sunde frokostboller til madpakken den kommende uge. Valget faldt på koldhævede speltboller og for at give dem lidt ekstra ‘krudt’ tilsatte jeg chiafrø og revet gulerod. Ud over speltmel valgte jeg tillige at bruge en blanding af almindelig hvedemel samt durum mel.

Hvorfor denne blanding? Speltmel med udmalingsgrad på 100 % betyder at ca 100 % af selve kornet er malet med. Det gør at speltmel kan gå under betegnelsen fuldkorn. Herudover giver speltmelet brød med en god smag, og når det suppleres med hvedemel får man brød med en større volumen. Hvis man ud over almindelig hvedmel tillige tilsætter durummel får man en melblanding med et ekstra højt indhold af protein (gluten). Det gode ved durumgluten er, at det har en ekstra god vandbindingsevne. Durumgluten danner sammen med vand et slapt glutennetværk, det vil sige, at dej tilberedt med durummel giver en blød dej som ikke behøver at blive æltet inden man former bollerne.

Da jeg havde tid nok denne weekend, valgte jeg at lade dejen koldhæve – natten over.

Fordelen ved koldhævning er at brødet får mere smag, en bedre struktur og bedre holdbarhed og de tilsatte chiafrø vil desuden holde på fugten, så bollerne undgår hurtigt at blive tørre.

Og ja – det er ikke de hurtigste boller i verdenen at lave – men de bliver bare SÅ lækre. Rør f.eks. dejen inden du går i seng fredag aften. Tilsæt de sidste ingredienser lørdag morgen – så er du klar til at bage friske boller til frokost! Velbekomme og god fornøjelse.


Opskrifts separator | Have til Bord
Recipe in Danish

Koldhævede speltboller I Have til Bord

Koldhævede speltboller med gulerod og chiafrø

Selvom man i dag kan købe alverdens lækre brød er der dog ikke noget… Bagværk Speltboller, Boller, Sunde boller, Boller med chiafrø, Chiafrø, Bag med chiafrø European UDSKRIV DENNE
ANTAL (KUVERTER): 10
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

INGREDIENSER

10 g gær
1/2 l lunkent vand + 1 dl (sammen med chiafrøene dag 2)
1 tsk sukker
2 spsk hørfrøolie
2 tsk salt
1 dl speltflager (kan erstattes med havregryn)
1 dl sesamfrø
1 dl chiafrø
2 gulerødder (skrællede og revet fint på et rivejern)
200 g speltmel
200 g durummel
200 g hvedemel

INSTRUKTIONER

  • Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt sukker, olie, salt og speltflager (alt. Havregryn).
  • Lad blandingen stå i ca 30 minutter.
  • Rør spelt- og durummelet samt sesamfrøene i dejen og rør den godt igennem i en røremaskine eller med en håndmixer med dejkroge ca. 5 min.
  • Dæk dejen til med folie, sæt den i køleskabet og lad den hæve natten over.
  • Tag dejen ud af køleskabet. Rør hvedemel og chiafrø i dejen, tilsæt resten af vandet(1 dl) og ælt dejen godt igennem. Dejen skal være elastisk og temmelig blød. Tilsæt evt. LIDT mere vand. Dæk dejen til med et klæde, stil den til side og lad den hæve et par timer.
  • Tænd ovnen på 225 grader Celcius (normal varme).
  • Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del den i passende portioner. 10 portioner hvis du vil lave frokostboller på størrelse med krydderboller, 14-16 portioner hvis du bare vil have the-boller.
  • Form bollerne og stil dem på en bagplade med bagepapir. Du kan vælge at pensle bollerne med vand og drysse dem med ekstra sesamfrø, men de falder hurtigt af.
  • Sæt bollerne i den forvarmede ovn og bag dem i 25 - 30 min hvis ‘frokostboller’ 20-25 min hvis 'the-boller'.
  • Tag de bagte boller ud af ovnen og lad dem køle af på en bagerist.

Related Articles

Læg en kommentar