Madtærter er blevet mere og mere udbredt i de danske hjem. Der findes to typer af tærter: madtærter og desserttærter. Begge slags tærter er stadig populære. Mange serverer madtærter til fester, højtider og andre festlige lejligheder. Madtærter passer perfekt på en buffet til en fest, da de kan forberedes på forhånd. Det er også oplagt, med en lækker tærte til frokost. Men langt de fleste danskere serverer de lækre tærter til aftensmad med en form for tilbehør til. Madtærter suppleres ofte af en grøn salat og her vil jeg anbefale at servere en olie-eddike-dressing (vinaigrette) til salaten, da madtærter tit kan mangle syrlighed (læs mere om syrlighed senere).
Madtærter med grøntsager og/eller kød
Madtærternes fyld er der oftest en kombination af både grøntsager og kød. Af navnet på tærten fremgår hvad den pågældende tærte indeholder. I dag har vi valgt at lave en madtærte med inspiration fra det italienske foccacia brød. Derfor indeholder denne tærte ingen kød, men blot tomater, oliven, hvidløg og rødløg. Som noget nyt har vi også valgt at bruge hytteost sammen med cremefraichen i vores tærte.
Hvorfor hytteost i en tærte?
Som du kan se nedenfor er der flere grunde til at bruge hytteost i en tærteopskrift:
- Konsistens: Hytteost har en kornet og cremet konsistens, som kan tilføje struktur og fylde til tærten. Den bløde og delikate tekstur af hytteost kan bidrage til at give tærten en interessant mundfølelse.
- Smag: Hytteost har en mild og let syrlig smag, der kan tilføje en subtilt tangy smagsnuance til tærten. Denne smag kan være en behagelig kontrast til andre ingredienser i tærten.
- Proteinindhold: Hytteost er en god kilde til protein. Ved at tilføje hytteost til tærten øger du dens ernæringsmæssige værdi og kan bidrage til at gøre den mere mættende.
- Sundhedsmæssige fordele: Hytteost er generelt en sundere alternativ til andre ostetyper, da den har et lavere fedtindhold og et højt indhold af calcium og andre næringsstoffer. Hvis du ønsker at lave en sundere tærte, kan hytteost være et godt valg.
Det er dog vigtigt at bemærke, at valget af ost i en tærte afhænger af den ønskede smag og konsistens. Hvis du foretrækker en mere cremet og fyldig smag, kan du vælge en ost med højere fedtindhold som f.eks. flødeost eller ricotta. Hytteost kan være et godt alternativ, hvis du ønsker en lettere og mere kornet konsistens samt en mild og syrlig smag.

Færdig tærtedej
Hvis du som vi gerne nemt vil lave tærte, kan du i de fleste supermarkeder købe færdig tærtedej. Nogle af disse færdiglavede deje kræver ikke forbagning, læs derfor grundigt på pakken inden du går i gang. Som du kan se af opskriften nedenfor krævede vores dej forbagning.
Med en færdiglavet dej er tærte en både hurtig og nem ret at tilberede, og det er kun fantasien der er begrænsningen når det det gælde hvilket fyld man kan fylde i tærten. Jeg bruger tit tærten som en kær lejlighed til at rydde op i køleskabets ‘grøntsagafdeling’.
Se også vores italienske madtærte som du får den i italien med kød, mozzarella, cherrytomater og spinat
Om tærter generelt – se her.
God fornøjelse.


INGREDIENSER
- 250 g cherry- eller blommetomater (halverede)
- 1/2 glas sorte oliven uden sten
- 3 rødløg
- 10 fed hvidløg
- 1-2 rosmarin stængler (groft hakket)
- 3 æg
- 2 dl cremefraiche 18%
- 1 dl hytteost
- 60 g emmentaler
- 30 g parmesan
- 1 rulle fersk tærtedej
- Olivenolie
- Friskkværnet salt og peber
INSTRUKTIONER
- Tænd ovnen på 170 grader (alm. varme).
- Læg de halverede tomater i et ildfast fad med olivenolie og halvdelen af de hakkede rosmarinblade og rør det godt sammen.
- Bag dem i ovnen i ca. 20 min.
- Tag de bagte tomater ud af ovnen og skru herefter ovnen op til 180 grader.
- Læg tærtedejen i en tærteform og prik den med en gaffel.
- Forbag bunden i 10 min. (tjek emballagen om det er nødvendigt - ellers følg anvisninger på pakken).
- Skær rødløg i grove både og pil lagene fra hinanden.
- Læg tomater og løg på den forbagte tærtebund.
- Drys resten af den hakkede rosmarin over (gem evt. til pynt ved serveringen).
- Pisk æg, creme fraiche, hytteost, revet emmentaler, salt og peber sammen i en passende skål.
- Hæld herefter blandingen over tomater og rødløg.
- Tryk herefter hvidløg og oliven ned i massen.
- Drys til sidst med revet parmesan
- Bag tærten i 35-45 minutter i den varme ovn indtil æggemassen har sat sig.
- Drys tærten med det sidste rosmarin inden servering,