Hjem HAVEN Palmekål – sådan bruges den!

Palmekål – sådan bruges den!

af Jens
Palmekål | Have til Bord

Palmekål og grønkål er nært beslægtet, men der er forskelle. Strukturen i palmekål er mere grov og træg sammenligt med grønkål. Smagen er også anderledes idet palmekålen har flere smagsnuancer end grønkålen. Bag kålsmagen gemmer der sig en let smag af spinat og nødder. Specielt sidstnævnte får den til at få en mere sødlig kant sammenlignet med grønkålens mere skarpe smag.

I forhold til grønkålens klare grønne farve er palmekålen mere dyb blågrønlig der på afstand kan give den en sort nuance. I italien – hvor palmekål er meget populær hvor den bl.a. bruges til supper og stuvninger – kaldes den cavolo nero “sort kål”.

Palmekålen har lange, smalle, blågrønne blade der ligner toppen af en palme, heraf navnet!

Palmekålen – der normalt ses under varmere himmelstrøg som f.eks. Italien – har de seneste år vundet indpas i danske køkkenhaver. Palmekål udplantes først på sommeren og de dyrkes lidt ligesom grønkål. Frostvejr får det bedste frem i kålbladene, så de skal først høstes når kulden er slået igennem. Planten kan sagtens tåle kulden, og minusgraderne hjælper den gode smag frem.

Når palmekålen er ‘høstet’ ´skal den opbevares koldt og fugtigt. Skyl den grundigt og lad den tørre. Opbevar den i en lufttæt beholder i køleskabet, så kan den holde sig frisk i op til tre uger!

Palmekål | Have til Bord
palmekål

Hvordan bruger man palmekål?

Palmekål kan i mange henseender erstatte grønkål eller spinat. Den har et højt indhold af:
– D-vitaminer,
– kalcium og
– magnesium.
Udover det indeholder kål antioxydanterne, glucosinolat og glucoraphanin, som alle har en gode sundhedsmæssige egenskaber.

Energifordelingen i 100 gram rå palmekål er:

  • Energi: 50 kJ.
  • Kulhydrater: 10 gram.
  • Proteiner: 3,3 gram.
  • Fedt: 0,7 gram.

Nogle vil sige at palmekål er som skabt til wokretter. Skær bladene i tynde strimler og steg dem hårdt i olivenolie sammen med hvidløg og chili. Skær fra toppen og nedefter, og kasser det allernederste af stokken, der godt kan være meget grov. Alternativt kan du skære bladene fra stokkene. Skær herefter stokkene i passenede længder. Svits de grove stokke et par minutter mere end selve bladene, der ikke skal i retten før de sidste par minutter.

Palmekål kan også anvendes i salter eller du kan gøre som italienerne:
– brug den i supper og stuvninger, eller
– hak den og brug den i risotto.

Palmekål | Have til Bord
fra vores køkkenhave

Opskrifter med palmekål

Se vores opskrift på lynstegt palmekål:

Lynstegt Palmekål | Have til Bord
Lynstegt palmekål – recipe in danish

Se vores opskrift på kartoffelmos med snittet palmekål:

Lynstegt kulmule med ovnbagt broccoli | Have til Bord

Se vores opskrift på Butternut græskar med kikærter og palmekål.

Butternut græskar med kikærter og palmekål | Have til Bord

Related Articles

Læg en kommentar