Hjem OPSKRIFTERBagværk Rosinboller – bløde og lækre gærdejsboller med rosiner

Rosinboller – bløde og lækre gærdejsboller med rosiner

af Jens
Rosinboller | Havetilbord.dk | © EBBESEN photography 2023

Mine rosinboller har altid været populære. Oprindelig fik jeg opskriften af min nu afdøde svigermor. Over årene har opskriften udviklet sig til den nuværende form. Så i dag bliver de kaldt fars rosinboller og mine børn og jeg bruger flittigt opskriften på disse rosinboller ifbm. børnefødselsdage ved andre festlige lejligheder.

Skal du lave disse rosinboller skal du starte lidt i god tid, ikke fordi de er svære at fremstille, men fordi dejen helst skal hæve af to omgange. Normalt starter jeg min. 4 timer før de skal serveres.

Gå direkte til opskriften

Rosinboller, hvor stammer de og traditionen egentlig fra?

Traditionen med at spise rosinboller har rødder i forskellige kulturer og regioner over hele verden. Det er svært at præcisere den nøjagtige oprindelse af boller lavet af sødet gærdej, da det er en madtradition, der som sagt har udviklet sig over tid på tværs af forskellige kulturer. Men det er kendt, at brugen af gær som hævemiddel har en lang historie og går tilbage flere tusinde år.

Gær som et hævemiddel til brøddej blev først brugt i oldtidens Egypten omkring 3000 f.Kr. De tidligste dokumenterede optegnelser om brød bagt med gær stammer fra det gamle Egypten og det gamle Grækenland.

Hvad angår sødning af gærdej til boller, er det sandsynligt, at denne praksis udviklede sig senere, da man begyndte at tilføje ingredienser som sukker, honning eller frugt til dejen for at give en sødere smag. Dette kan have fundet sted i forskellige dele af verden på forskellige tidspunkter, og det er svært at fastslå et præcist tidspunkt eller sted for denne udvikling.

I dag er der mange forskellige typer boller lavet af sødet gærdej, herunder kanelboller, kanelsnegle, hvedeboller og mange andre, som er populære i forskellige kulturer over hele verden. Disse boller er blevet en vigtig del af mange landes madkultur og bageritraditioner. Samlet set er traditionen med at spise rosinboller et resultat af kombinationen af ​​sødme, bekvemmelighed og den hyggelige oplevelse, de giver. Deres popularitet har spredt sig over tid og er blevet en del af den globale kulinariske kultur.

Rosinbollernes popularitet

Populariteten af rosinboller kan forklares ud fra flere faktorer. For det første har de en sød og lækker smag, der appellerer til mange mennesker. De er også nemme at lave og kan nydes som en lækker snack eller som en del af en morgenmad eller eftermiddagste. Derudover kan duften af friskbagte rosinboller være meget tiltalende og giver en følelse af hygge og velvære. Det har mange ejendomsmæglere lært ifbm. åbent hus arrangementer ved hussalg!

Rosinboller er også blevet en populær del af cafékulturen og serveres ofte i bagerier, konditorier og kaffebarer rundt om i verden. De er et populært valg til morgenmad eller som en sød godbid til at ledsage en kop kaffe eller te. Deres popularitet kan også tilskrives deres tilgængelighed og alsidighed, da de kan serveres varme eller kolde og nydes af mennesker i alle aldre.

Samlet set er traditionen med at spise rosinboller et resultat af kombinationen af ​​sødme, bekvemmelighed og den hyggelige oplevelse, de giver. Deres popularitet har spredt sig over tid og er blevet en del af den globale kulinariske kultur.

Rosinboller | Havetilbord.dk | © EBBESEN photography 2023
Bløde og luftige gærdejsboller med rosiner

Simple ingredienser og nem fremstilling

Ingredienserne i rosinboller er ganske simple idet man ud over hvedemel, kun bruger gær, salt, sukker, smør, æg, mælk og rosiner. Start med at røre gæren ud i tempereret mælk (ca 27 grades C). Tilsæt herefter sukker, smør æg og salt, som blandes godt sammen. Melet drysses herefter i under konstant omrøring og til sidst begyndes processen med æltning af dejen. Fortsæt med at ælte dejen til den bliver jævn og smidig med en lille smule glans. Stil den herefter til side dækket med et klæde indtil dejen er hævet til dobbelt størrelse.

Hæld derefter dejen ud på et meldrysset bord og del den i to lige store portioner. Del hver potion i to og fortsæt med at dele portionerne indtil du har 32 stykker dej. Form derefter stykkerne til boller og stil dem på en bageplade med bagepapir. Dæk dem igen med et klæde og lad dem igen hæve til dobbelt størrelse.

Tænd ovnen på 200 graders varmluft.

Når bollerne er færdighævede pensles de med et pisket æg og bages ved 200 grader i 12-13 minutter. Tag dem herefter ud af ovnen og lad dem køle af på en rist ved stuetemperatur.

Rosinbollerne servers lune, evt. med et lag koldt smør.

Velbekomme.

Opskrifts separator | Have til Bord
Recipe below in danish

Rosinboller | Havetilbord.dk | © EBBESEN photography 2023

Rosinboller - bløde og lækre gærdejsboller med rosiner

Mine rosinboller har altid været populære. Oprindelig fik jeg opskriften af min nu afdøde… Bagværk rosinboller, gærdejsboller med rosiner, teboller med rosiner, fødselsdagsboller, European UDSKRIV DENNE
ANTAL (KUVERTER): 16 Forberedelsestid: Tilberedningstid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

INGREDIENSER

Ingredienser til 32 rosinboller:

  • 2 pk Gær
  • 2 tsks Salt
  • 2 Æg
  • 160 g Rørsukker
  • 160 g Flydende smør eller -margarine
  • 1/2 l Sødmælk
  • 1 pk Økologiske rosiner
  • 1 kg Økologisk hvedemel
  • 1 Æg ,sammenpisket til pensling

INSTRUKTIONER

  1. Smuldr gæren ud i en stor røreskål, tilsæt den temperede mælk (ca 27 grader) og start røremaskinen
  2. Når gæren er blevet flydende tilsættes æg, sukker og flydende margarine. Bland det hele godt. Tilsæt herefter salt.
  3. Tilsæt halvdelen af melet. Når det er rørt godt ud tilsættes først rosinerne og derefter resten af melet lidt efter lidt under stadig omrøring. Rør til dejen har en blank overflade.
  4. Tag skålen af røremaskinen og sæt den et lunt sted med et rent viskestykke over.
  5. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.
  6. Hæld dejen ud på et meldrysset bord og del dejen i 2 lige store portioner. Hver portion deles igen og igen i lige store stykker indtil hver portion er blevet til 16 små portioner, ialt 32 små portioner.
  7. Tænd ovnen på 200 graders celcius og læg bagepapir på to bageplader.
  8. Ælt de små dejportioner i hånden og sæt dem på bagepladerne - 16 på hver bageplade typisk 4 rækker af 4.
  9. Dæk dem med de rene viskestykker og lad bollerne hæve igen til dobbelt størrelse.
  10. Pisk et æg og pensel forsigtig de hævede boller.
  11. Bag en plade af gangen i 12-13 min indtil bollerne tager farve.
  12. Når bollerne er bagt, vendes de ud på en bagerist med bunden op for afkøling.
  13. Server de lune boller med friskt koldt smør og en kop varm cacao.

Related Articles

Læg en kommentar