Mange får andesteg juleaften. Vores familie er ingen undtagelse. Bedst er det, hvis vi kan købe ny slagtede ænder som er opdrættet på friland i Danmark. Summa summarum så er det altid ferske land ænder der lander på vores køkkenbord. Dansk land and er i modsætning til berberiand federe og mere velsmagende. Husk at bestille din juleand i god tid dvs. i september hvis du vil være sikker på levering før jul. Beregn at en and går til 4 personer.
Der findes generelt to måder at stege and på: almindelig stegning eller langtidsstegning. Personligt foretrækker jeg langtidsstegning – men har da – grundet tidspres – også stegt anden efter den almindelige stegeopskrift.
Vi leverer opskriften på begge metoder nedenfor.
HUSK at gemme skroget. Det er synd at smide skroget ud. Min far hængte det nogle gange ud til fuglene, som pillede det med vellyst. Det bedste er dog, at og koge fond på skroget. Smid heller ikke andefedtet ud. Det er guld værd. Prøv for eksempel at stege kartofler i andefedt til julefrokosten 1.ste juledag – det smager fortrinligt. Du kan også bruge andefedtet til at confitere (Confit de Canard) eller til opbagning af leverpostej de efterfølgende juledage.
Se også vores opskrift om at lave det perfekte tilbehør til julemiddagen.



INGREDIENSER
- 2 danske landænder
- 5-6 danske æbler
- 2 håndfulde svesker
- godt med frisk rosmarin
- salt og peber
INSTRUKTIONER
FORBEREDELSE
- Fjern fedtet indvendigt fra ænderne. Smelt det og brug det til rødkålen eller gem det til senere brug.
- Skold ænderne ind- og udvendigt.
- Skær æblerne i både og bland dem med svesker, rosmarin, salt og peber.
- Kom fyldet i ænderne og luk dem med en kødnål både ved halsåbningen og bagerst så fyldet bliver i anden under stegningen.
- Kom salt og peber uden på anden.
NORMAL STEGNING
- Varm oven op til 200 grader Celsius
- Læg ænderne på en rist over bradepanden og sørg for at der hele tiden er vand i bradepanden under stegningen.
- Steg ænderne med brystet nedad i en time, vend derefter ænderne og steg den i halvanden time mere.
- Tjek inde ved benet om den er færdig. Benet skal sidde løst.
- Lad den hvile i 10 minutter.
- Før de skæres ud , og hvis de er blevet kolde og skindet ikke er sprødt, sættes de i ovnen igen under grill i ca. 5 min. indtil skindet er sprødt og ikke brændt.
- Tag ænderne ud af ovnen og skær dem ud som ønsket og server dem på et fad sammen med fydet
LANGTIDSSTEGNING
- Læg ænderne med brystet nedad på risten over bradepanden.
- Varm ovnen op til 130 graders celsius.
- Hæld en liter vand i bradepanden og lad ænderne stege i 4 timer.
- Vend ænderne så brystet vender opad, og steg videre i halvanden til to timer.
- Skær ænderne ud, og hvis skindet ikke er sprødt sættes de under grillen indtil skindet er sprødt og ikke brændt.
- Lad ænder hvile i mindst ti minutter og skær hver and i 8-10 stykker og server dem på et fad sammen med fyldet.