Spaghetti alla puttanesca er en traditionel italiensk pastaret, der er kendt for sin intense smag og aromatiske sauce. Retten består normalt af spaghetti pasta kogt al dente og toppet med en sauce lavet af tomater, hvidløg, oliven, kapers, chili og ansjoser. Den er ofte krydret med frisk basilikum og serveres med revet parmesanost. Jeg har dog fundet ud af, at den også smager super godt når den er pyntet med masser af friskhakket persille.
Spaghetti alla puttanesca
Spaghetti alla puttanesca stammer fra Italien, og der er forskellige teorier om oprindelsen. En populær teori er, at retten blev opfundet i Napoli eller Rom i midten af det 20. århundrede. Navnet “puttanesca” betyder faktisk “på tøsens måde” eller “horeagtig” på italiensk. Der er mange historier og spekulationer om, hvorfor retten fik dette navn, men ingen kan med sikkerhed sige, hvordan det oprindeligt opstod.

En populær forklaring er, at retten blev lavet af de italienske prostituerede som en hurtig og nem ret mellem deres kunder. Ingredienserne til retten er typisk holdbare, så de kunne opbevares længe, og retten kunne tilberedes hurtigt mellem besøgene. Uanset oprindelsen er spaghetti alla puttanesca blevet en velkendt og elsket italiensk ret, der nydes af mange rundt om i verden.
Og retten er faktisk nem at lave. Jeg laver tit hvis vi har brug for hurtig aftensmad eller hvis vi pludselig for uventede middagsgæster. Den smager godt og passer godt til en lidt kraftig rødvin.


INGREDIENSER
- 2 bananskalotteløg (pillet og hakket fint)
- 2 fed hvidløg (pillet og hakket fint)
- 4 spsk olivenolie
- 1 tsk chiliflager
- 1 ds hakkede tomater
- 6 ansjosfileter (hakkes fint)
- 100 g udstenede sorte oliven
- 100 g kapers
- 300 g spaghetti
- Salt og peber
- 1 bundt frisk basilikum revet groft (kan erstattes med finthakket bredbladet persille)
- 100 g revet parmesan (kan udelades)
INSTRUKTIONER
- Klargør alle ingredienser som anvist.
- Opvarm 2 spsk. olie på en pande.
- Svits løg og hvidløg til det lige falder sammen og de bliver klare.
- Tilsæt chiliflager og flåede tomater og rør det hele godt rundt på panden og lad rettet simre over middel varme i 3-4 min.
- Kom ansjos, oliven og kapers på panden. krydr med salt og peber.
- Skru ned for varmen, og lad retten simre i 15 min.
- Sæt vand over til spaghettien og kog den efter anvisningerne på pakken. Husk at spaghettivandet skal være salt som middelhavet.
- Når spaghettien er færdig (al-dente) lægges den på et stort fad. Hæld herefter tomatsoven ud over de varme spaghetti og pynt med revet basilikum samt parmesan.