I sidste uge fortalt fortalte vi at vi havde valgt at skifte vores benzindrevne havemaskiner ud med batterihavemaskiner bl.a ud fra et miljøhensyn. I denne artikel vi vi give et overblik over STHILs batteriserie som både er stor men også bred. Læs hvorfor vi valgte netop STIHL her
Indledning
De seneste år er batteridrevne havemaskiner blevet mere og mere almindelige, selv blandt fagfolk! Ydeevnen på de forskellige maskiner er blevet, og bliver stadig bedre, og i dag – ligesom i andre håndværksfag – har de batteridrevne havemaskiner vundet indpas i selv de professionelle kredse. Der er nu så mange forskellige modeller og mærker på markedet, at det kan være svært at skabe sig et overblik over det store udbud. Og når producenterne samtidig markedsfører selv samme produkter med en masse og ofte – for ikke lægmand – fagudtryk og uforståelige forkortelser, bliver det jo ikke lettere at finde ud af, hvad der er op og ned. Det mest positive – set med forbrugerøjne – er, at startprisen er blevet yderst overkommelig. For lidt over 1.000 kroner kan man erhverve sig en endog god batterimaskine sammenlignet med tilsvarende benzindrevne modeller. Men så er der lige den hurdle – ligesom med de øvrige batteridrevne typer håndværktøj – at lader og batteri også lige skal tilkøbes sammen med førstegangs investeringen, og ofte til samme pris eller mere end selve maskinen. For mange kan det være en indkøbs barriere. Den del burde dog være nem at komme over, for batteriet kan jo frit bruges af flere forskellige maskiner i samme serie fra den pågældende leverandør. Køber man efterfølgende flere maskiner fra samme serie og samme producent kan man glæde sig over ‘kun’ at skulle købe en ny maskine og nu uden batteri. Belært af egne erfaringer kan det dog være en god idé fra start at erhverve sig to batterier, så der altid sidder et klar i laderen og et i maskinen. Hvem har en skruemaskine med kun et batteri?
Generelt kan man sige, at det at anvende batteridrevne havemaskiner er stærkt vanedannende. Det er meget lettere bare at tage maskinen, trykke batteriet helt i og aktivere på startknappen. Glemt er de dage, hvor man gasblå i hovedet trak, trak og trak i snoren for at få ‘dyret’ til at starte.
De førende mærker på havemaskine området er uomtvisteligt STIHL og Husqvarna. Vi har begge mærker i vores redskabsskur. Og jo, vi har eksperimenteret med andre og billigere fabrikater også, men de holdt ikke længe hos os.
STIHLS batteri program – et overblik:
Stihl har nu og har de seneste år et stort og bredt sortiment af batteri havemaskiner. Går du ind på STIHL’s hjemmeside (www.stihl.dk) kan du se at de har 4 produktlinjer i deres batteriserie:
- AI – linjen
- AK – systemet
- AP – systemet
- AS – systemet
som for en STIHL medarbejder er en ganske logisk opdeling, men som for andre ikke indviede umiddelbart giver flere spørgsmål end svar. Men lad os prøve at kigge nærmere på de enkelte linier/systemer og se om vi kan komme bagom forkortelserne og få det fornødne overblik..
AI linjenen
I denne linje, som i skrivende stund omhandler:
- håndklipper,
- hækkeklipper,
- trimmer, og
- løvblæser,
har ALLE maskiner integreret batteri. Ligesom med mobiltelefonen sætter du det medfølgende kabel i maskinen og den anden ende af kablet i stikkontakten. Du slipper således for at skulle tilkøbe batteri og lader når du køber en af disse maskiner da begge dele er indbygget i maskinen. En ladeindikator på maskinernes side, indikere strømniveauet på batteriet, så du altid ved hvor meget strøm der er tilbage.
AI maskinerne er hurtige og lette at betjene. Træk stikket ud – hvis den har stået til ladning -, kontrollere strømniveauet og tryk på start knappen, så er du i gang!
AI maskinerne er STIHLs absolutte start- eller ‘entry’ model om man vil, hvilket også afspejler sig i prisniveauet. For bare 995,- DKK kan du f.eks. erhverve dig en let og lydsvag hækkeklipper. AI linjen er velegnet til spontane småopgaver i haven eller let havearbejde i mindre haver som rækkehushaver, kolonihaver, sommerhushaver samt mindre parcelhushaver. Med let havearbejde mener jeg, trimning af græskanter ved bede samt ved terrassen, mindre og ikke for trægt ukrudt, klipning af mindre hække eller formklipning af f.eks. buksbom ect. Men hensyn til ukrudt, så er det faktisk bedre at hive det op med rod end at slå det med en trimmer eller klippe det med en saks.
Tilbage til akronymet AI – så står A’et for batteri og I’et for integreret! Så AI maskiner er batterimaskiner med integreret batteri.
AK systemet
Den egentlig batteriserie, hvor maskinerne drives af et udtageligt genopladeligt batteri, starter med AK serien. Her udvides sortimentet af maskiner til at omhandle:
løvblæser
- hækkeklipper
- stanghækkeklipper
- kædesave
- trimmere og
- plæneklippere
For denne serie gælder, at ydelse og udholdenhed er væsentlig forøget i forhold til AI serien. Alle maskiner kan drives af de tre forskellige batterityper, der findes til denne serie. Batterierne – af typen ‘Lithium-Ion’ er alle på 36V og med en effekt på hhv 59-, 118- og 180 Wh. Det helt konkrete driftstid afhænger af maskinen samt hvordan den bruges. Umiddelbart har man en oplevelse af at batteriet holder længere end man tror. Det kan du læse mere om i vores egne test i kommende artikler.
Ligesom AI linjen, er maskinerne i AK serien hurtige og lette at betjene. Ydeevnen er god og maskinernen kan uden problemer erstatte tilsvarende benzindrevne modeller. Batterierne kan anvendes på tværs af serien. AK serien henvender sig til den private forbruger og vil kunne klare langt de fleste og omfattende opgaver i private haver af enhver art. AK serien er også oplagt at bruge i områder med støj restriktioner som f.eks. sommerhusområder, da maskinerne er meget støjsvage sammenlignet med tilsvarende benzindrevne modeller.
Priserne i AK serien starter ved ca. 1.195,- kroner for en løvblæser uden batteri (1.895,- kroner med batteri) og slutter ved 2.995,- kroner for en plæneklipper uden batteri ( 3.895,- kroner med batteri). Vær opmærksom på, at STIHL markedsfører i to varianter: en variant uden batteri, samt en ‘komplet’ variant inkl. batteri og oplader. For sidstnævnte gælder det, at opladeren og batteriet er billigere når du køber komplet varianten end hvis du tilkøber oplader og batteri separat. De fleste forhandlere er dog til at snakke med.
Tilbage til akronymet AK – så står A’et for batteri og K’et for konsumer ! Så AK maskiner er batterimaskiner til privatmarkedet.
AP – systemet
AP serien indeholder alt hvad du har brug for af haveredskaber
- hækkeklippere
- stag hækkeklippere
- løvblæsere
- trimmere og kratryddere
- kædesave
- teleskopsave
- kombimaskiner
- plæneklippere
- fejemaskiner og skæremaskiner
Kraft og udholdenhed er væsentligt forøget i denne serie hvilket betyder at disse maskiner kan klare stort set alle opgaver og arbejde i længere tid end hvad AK serien kan tilbyde idet maskinerne også kan tilsluttes et eksternt batteri der bæres på ryggen. De rygbårne batterier – alle af ‘Lithium-Ion’ typen – findes i flere varianter, hvor det største batteri yder helt op til 1.500 Wh, næsten 10 gange kraftigere end AK-seriens største batteri.
Der er ikke nogen tvivl om at denne serien er målrettet mod professionelt landskabs-, have- og træpleje. Ergonomien er i højsæde og mange detaljer som indbygget USB og Bluetooth gør, at der er tænkt over hvad brugeren har behov for når der skal arbejdes hele arbejdsdage. Det at batteripakken kommer om på ryggen – hvis man vel og mærke vælger et rygbåren batteri – betyder, at maskinerne føles meget lette i brug. Kablet der forbinder maskinen med batteriet er mindre i generende end først antaget.
Priserne afspejler også at der er tale om professionelt udstyr. Således starter den billigste hækkeklipper på lidt over 2.000,- kroner. Generelt svarer prisen på disse maskiner næsten til hvad tilsvarende benzindrevne maskiner koster.
Hvor de tidligere serier AI og AK kan kommer til kort, burde der ikke være have opgaver som AP serien ikke kan klare.
Det er dog værd at bemærke at, maskinerne i AP serien ikke nødvendigvis kræver et rygbåren batteri for at fungere, idet AP serien også har 4 forskellige typer batterier til direkte indsætning i maskinerne. Rygbåren batteri er primært med til at forøge brugstiden. Vi vil i en senere artikel – da antallet af batterier næsten overstiger antallet af maskiner – gennemgå de enkelte batterier i henholdsvis AK- og AP serien.
Tilbage til akronymet AP – så står A’et for batteri og P’et for professionel ! Så AP maskiner er batterimaskiner til det professionelle marked eller private med et ekstra stort behov.
Og så lige een mere
Hermed skulle man tro, at vi havde dækket alle linjer/systemer fra STIHL, men her kommer overraskelsen, for der findes tillige et AS system hvor der pt. findes to produkter nemlig:
- en batteridrevet busktrimmer, og
- en batteri håndsav.
Disse maskiner er deciderede enhånds maskiner med et udtageligt genopladeligt batteri af typen AS 2.
Følg med
Med AS2 serien slutter STIHLS batteri program for nu. En ting er sikkert, og det er at fokus på udviklingen i højere grad ligger på batteri produkter end på traditionelle benzin produkter. Så husk at følge med på producenternes hjemmesider.
Vi håber at denne artikel har givet dig lidt mere klarhed over de forskellige batteridrevne maskiner fra STIHL.
Søger du som privatperson en batteri maskine fra STIHL bør du starte med at se på AK- serien. Er du professionel havemand/gartner bør du starte med at se på AP-serien.
De enhåndsbetjente maskiner i AS-serien kan være af interesse for alle der har med havearbejde at gøre uanset om man er privat eller professionel.
I kommende artikler vil vi dele vores erfaringer ved brugen af batteri maskinerne fra hhv. AK og AP serien. PÅ gensyn !