Hjem TEMA STIHL’s batteritrimmer FSA 85

STIHL’s batteritrimmer FSA 85

af Jens
STIHL FSA 85 | have til Bord

Som tidligere nævnt er vi gået over til kun at bruge batteridrevne havemaskiner, når det kan lade sig gøre. Vi har brugt vores STIHL’s batteri trimmer FSA 85 et stykke tid nu og her er vores erfaringer med den. Denne maskine tilhører STIHL’s professionelle linje kaldet AP (se vores tidligere artikel om STIHL batteriserier). 

STIHL’s professionelle trimmer-/kratrydderserie.

I denne serie findes 4 trimmere:

  • FSA 65 en trimmer som er let håndterlig og effektiv
  • FSA 85 en trimmer som er effektstærk
  • FSA 90 en trimmer som er effektstærk og med styr
  • FSA 130 som er en let og kraftfuld kratrydder 

Hvor de to sidste tilhører det absolutte professionelle segment og derfor er velegnede til det grove og længerevarende arbejde, er FSA 85’ere velegnet til kortere finish arbejde som kantslåning langs terrassen, langs bede og rundt om fritstående træer i græsplænen. Det anbefalede batteri til denne trimmer er AP 300 der med sine 180 Wh har kræfter og effekt til ca 45 min arbejde uafbrudt iflg. STIHL en tidsangivelse som synes at holde med et nyopladet batteri.

Maskinen vejer uden batteri 2,8 kg og med AP 300 batteriet 1,3 kg mere, dvs totalvægt på 4,1 kg. Maskinen, der er 165 cm i længden, består af trimmerhoved med skærm i hård plast, et aluminiumsskaft, håndbøjlegreb samt motorhus ligeledes i hård plast. En afstandsbøjle beskytter f.eks. bark på træer mod beskadigelser ved trimning som følge af den roterende snor. Håndbøjlegrebet er enkelt og hurtigt at indstille uden brug af værktøj og kan justeres op og ned samt sideværts. Maskinen opererer med meget lave vibrationer hvilket øger arbejdskomforten under brug. 

Motoren er af typen EC, der anvender integreret elektronisk styring. Den integrerede trinløse styring arbejder optimalt ved alle hastigheder og derfor passer motorens effekt altid perfekt til den aktuelle arbejdsopgave i stedet for at køre ved tilnærmet hastighed. De elektroniske elementer er indbygget i motoren, hvilket sparer plads. Derfor er EC motoren i trimmeren særdeles kompakt og vejer ikke meget. EC motorer har en væsentlig højere virkningsgrad sammenlignet med traditionelle motorer. Det betyder at motoren derfor kan hente mere end 55% effekt ud af batteriet. Bedre udnyttelse af energien betyder også mindre tab af varme og dermed længere levetid. Alene batteriets levetid forventes at kunne forlænges med op til 70% ifølge STIHL. Mange vil således opleve at EC motorer næsten er uopslidelige.

I håndtaget findes der et ophængningsøje, som gør at maskinen nemt kan hænges op når den ikke er i brug.

Med maskinen følger et sæt sikkerhedsbriller som det anbefales at bruge under trimning.

Det medfølgende trimmerhoved af typen ‘Auto-cut’ arbejder hurtigt og effektivt. De to tråde kan justeres i længden ved at slå trimmerhovedet mod jorden under kørsel. Påfyldning af ny tråd foregår ved at trimmertråden stikkes ind i hovedet, hvorefter trimmerhovedet drejes indtil tråden er inde. 

Sådan brugte vi maskinen.

Vi har brugt maskinen i følgende situationer:

  1. Kantslåning/trimning ved  terrasse
  2. Kantslåning mellem græsplæne og bed
  3. Trimning rundt om fritstående træer i græsplænen
  4. Trimning rundt om træstub i græsplænen
  5. Trimning af ‘vild’ græsrabat samt

Vi har haft fokus på ergonomi, ydeevne og betjening under ovennævnte forhold

Når man får maskinen i hånden første gang, er den umiddelbare reaktion at den virker klejn. Vi havde en idé om, at vi hurtigt kunne få den sat på opgaver, som den ville have svært ved at klare. Vores forventninger ved start var, at trimmeren ikke ville have problemer med at klare opgaverne 1-4, men at trimmeren ville få udfordringer ved opgave 5.

Lad os se hvordan det gik.

I brug

Efter de seneste ugers vekslende vejr, har ukrudtet langs terrassen, ja faktisk generelt, haft gunstige forhold. Således var det flere steder ganske højt. 

Før trimning
FØR

Maskinen havde ingen problemer med at slå kanterne pænt  langs terrassen og faktisk blev jeg ved denne første ibrugtagning ganske overrasket over hvordan maskinen gik til stålet. Selv når ukrudtet blev lidt højere og trægt, havde den ingen problemer. Betjeningen af maskinen var let og ubesværet. Bøjlegrebet virkede fint, der var rimelig balance i maskinen på trods af, at jeg havde fået det justeret til min højde dvs. helt i top. 

EFTER trimning
EFTER

Ved kantslåningen langs vores carport, hvor der stod ganske høje brændenælder, samt lidt sejt græs gik også forbavsende fint. Især de seje græstotter, som plejer at ‘slå igen’, klarede maskinen uden problemer..

FØR trimning
FØR
Skærmbillede 2020 08 05 kl. 23.46.43 1
EFTER

Rundt om de fritstående træer i haven var græsset ganske højt og også her klarede trimmeren det med bravour. Jo højere og sejere ukrudtet bliver jo mere slider det på tråden. Den medfølgende tråd var på bare to millimeter og den blev selvfølge slidt. Når vi bankede trimmeren i jorden for at få mere snøre opdagede vi en ganske god feature, nemlig det at der på beskyttelsesskjoldet sidder en lille kniv der tilpasser snøren så den passer til skjoldet og derfor ikke banker på skjolder hvis man får fremført for meget tråd.

FØR trimning
FØR
Skærmbillede 2020 08 05 kl. 23.48.45 1
EFTER

Stubbene blev også klaret uden problemer.

Skærmbillede 2020 08 05 kl. 23.49.47 1
EFTER
Skærmbillede 2020 08 05 kl. 23.50.28 1

Den vilde grøftekant blev som forventelig en prøve for maskinen og den klejne tråd. Den kunne dog klare opgaven rimeligt og faktisk bedre end forventet, men her mærkede man for alvor, at man manglede et styr på maskinen.  

Konklusion

FSA 85 er en fin lille maskine som klarer mere end let finish i haven og omkring terrassen. Den er overraskende kraftfuld og klarer langs større og mere komplekse opgaver end forventet. Ergonomien er fin idet håndbøjlegrebet kan justeres både justeres op og ned samt horisontalt til hhv højre og venstre. Man mærker stort set ikke vibrationerne fra motoren under brug. Ved længerevarende brug og ved kraftigere opgaver mangler man dog styret som findes på storebroderen FSA 90. Motoren kører smidigt og reagerer hurtigt når startgrebet aktiveres. Vi anvendte det ‘store’ AP 300S’ batteri og selvom vi har en stor have og store terrasseområder var der batteri nok til at gøre arbejdet færdigt. 

Når man har brugt en batterimaskine en gang, er det svært at vende tilbage til den benzindrevne trimmer og specielt når man kan klare samme store og komplekse opgaver med batterivarianten. At maskinen overraskede med sine høje ydelse skyldes ikke mindst at vi foretog testen med det nye kraftfulde batteri AP 300S. 

Skærmbillede 2020 08 05 kl. 23.51.15 1

FSA 85 vil være en god maskine for den kræsne haveejer med krav til effektivitet og ydelse. Ved længerevarende professionelt brug, bør man vælge nogle af de større modeller med styr.

Prisen på den konfiguration vi bruger ligger på ca. 4.000 DKK inkl. batteri.

Related Articles

Læg en kommentar