Hjem OPSKRIFTERDESSERT Tiramisú al limone – en klassisk italiensk dessert med citronsmag

Tiramisú al limone – en klassisk italiensk dessert med citronsmag

af Jens
Tiramisú al limone | HaveTilBord.dk - © EBBESEN photography 2023

Tiramisú al Limone en ny variant i vores familie. I vores familie elsker vi Tiramisú og indtil nu har der kun været een måde at tilberede Tiramisú på, nemlig den måde jeg for mange år siden lærte af en Italiensk kok i Stockholm. Nogle vil sige at det er den klassiske opskrift på Tiramisú. Jeg har ofte prøvet at tage tilløb til at teste en anden variant, men familien har altid bedt mig om at lave den klassiske variant de kender. Men i dag bestemte jeg mig så for at prøve en frugt variant med citronsmag, og den blev til min store lettelse godkendt. Denne nye variant passer godt til en varm sommeraften på terrassen.

Se opskriften her

Tiramisú

Tiramisu er en populær italiensk dessert, og navnet betyder bogstaveligt talt “løft mig op” eller “giv mig et skub op” på italiensk. Det refererer til den opkvikkende og energigivende virkning, som desserten siges at have på grund af de ingredienser, den indeholder.

Tiramisu menes at stamme fra regionen Veneto i det nordlige Italien, specifikt fra byen Treviso. Der er forskellige historier om, hvordan desserten blev opfundet, men det antages generelt at være opstået omkring midten af det 20. århundrede.

Traditionelt set består tiramisu af lag af ladyfingers (savoiardi) dyppet i en blanding af espresso og likør (oftest marsala) samt en cremet fyld lavet af mascarponeost, sukker og æggeblommer. Nogle opskrifter, som min klassiske variant, kan også inkludere æggehvider, der er pisket til skum, for at gøre fyldet lettere og mere luftigt.

Desserten er normalt drysset med kakao på toppen for at give den en smagfuld finish.

Tiramisum al Limone, er bare een blandt mange varianter

Der er adskillige varianter af tiramisu, der er opstået over tid. Nogle populære varianter inkluderer:

  • Frugt-tiramisu: Denne variant tilføjer frugt som bær eller skiver af ferskner eller jordbær mellem lagene af ladyfingers og creme for at give en frisk og frugtig smag.
  • Chokolade-tiramisu: Her tilføjes chokolade til cremen eller drysses mellem lagene for at tilføre en intens chokoladesmag.
  • Nutella-tiramisu: Denne variant bruger Nutella, en populær chokolade-hasselnødcreme, til at tilføje en lækker og cremet smag.
  • Grøn te-tiramisu: I stedet for espresso bruges grøn te til at bløde ladyfingersne op, og matcha-pulver kan tilsættes til cremen for at give en subtil te-smag.

Disse er blot nogle eksempler, og der er mange andre kreative varianter af tiramisu tilgængelige, der inkorporerer forskellige smag og ingredienser for at tilfredsstille forskellige præferencer.

Marscapone

Marscapone er en af hovedingredienserne i Tiramisú. Mascarpone er en friskost, der stammer fra Italien. Det er en cremet og fed ost lavet af fløde. Mascarpone har en blød konsistens og en mild, sød smag. Den bruges ofte i desserter som tiramisu og som fyld i kager og tærter.

Hvad angår betydningen af navnet “mascarpone”, er der ingen direkte oversættelse eller kendt betydning for ordet. Det menes dog at være afledt af det italienske ord “mascherpa”, der betyder “ricotta-drænet” eller “uden valle”. Valle henviser til valle, som er den væske, der adskilles fra ostemassen under produktionen. Navnet “mascarpone” antyder således, at denne ost ikke indeholder valle, og det er denne specifikke proces, der giver den sin karakteristiske tekstur og smag.

Opskrifts separator | Have til Bord
Recipe below in danish

Tiramisú al limone | HaveTilBord.dk - © EBBESEN photography 2023

Tiramisú al limone - en klassisk italiensk dessert med citronsmag

Tiramisú al Limone en ny variant i vores familie. I vores familie elsker vi… DESSERT Tiramisú al limone, Tiramisú med citronsmag, klassisk italiensk dessert, tiramisú, citron, marscapone, citron tiramisú, dessert, italiensk dessert European UDSKRIV DENNE
Forberedelsestid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

INGREDIENSER

  • 250 gram mascarpone
  • Revet citronskal fra 1 citron
  • 2 æg
  • 2-3 spsk sukker
  • 1 knivspids salt
  • 1 pk Lady fingers

DYPBLANDING TIL LADYFINGERS

  • 1 dl koldt vand
  • saften fra een citron
  • 4-6 cl limoncella

Kan evt. pyntes med Citron (Lemon) Curd samt citronmynte

INSTRUKTIONER

  • Separer æggehvide og blomme i to skåle.
  • Pisk æggeblommerne med sukkeret, indtil det har en lysgul farve.
  • Vend mascarponen i og bland forsigtigt til massen bliver ensartet uden klumper (rør ikke for hårdt).
  • Tilsæt den revne citronskal og rør den godt ind i marscaponen.
  • Til sæt en knivspids salt til æggehviderne og pisk dem hårdt, så du kan vende skålen uden den sammenpiskede æggehvidemasse falder ud!
  • Hæld æggehvidemassen i mascarponen og bland forsigtigt, indtil massen en ensartet uden klumper (pas på ikke at røre for hårdt).
  • Dyp Lady-fingerne i 'dypblandingen' (begge sider) og læg dem i bunden af et fad.
  • Hæld mascarpone massen ud over Lady-fingerne og lav en jævn overflade.
  • Dæk fadet til med plastikfolie og sæt det i køleskabet – gerne natten over.
  • Inden servering pyntes eventuelt med Lemon Curd og/eller citronmynte (alm. mynte kan også anvendes)

NOTER

Hvis du som jeg denne gang serverer i portionsglas fordeles ingredienserne således:

  • Et lag marscapone
  • En ladyfinger brækket på midten
  • Et lag marscapone
  • En ladyfinger brækket på midten, og
  • Endnu et lag marscapone

Related Articles

Læg en kommentar