Hjem TEMA Vi har fået ny robotplæneklipper fra STIHL

Vi har fået ny robotplæneklipper fra STIHL

af Jens
STIHL iMow 632 PC | Have til Bord

– vi skifter vores Husqvarna Automower ud med STIHL’s iMow.

Vi har indtil dette forår haft 2 Husqvarna AutoMower plæneklipperrobotter i gang  i vores have. Hvorfor 2? Jo, vi har et stort græsareal på ca. 5600 kvm, der er gennemskåret af en grusvej, derfor har vi to robotter. Vi havde igennem længere tid haft lidt problemer med den ene robot og da vi i forbindelse med nogle ændringer alligevel skulle lægge nye styrekabler fik vi mulighed for at teste STIHL’s iMOW robot. Vores plæner er ganske hårde ved robotterne. Dels har vi mange fritstående træer i plænen, der giver mange nedfaldne grene, dels har vi mange muldvarpe og mosegrise. Det er hårdt for knivene. Lad mig lige understrege, at vi har været meget glade for vores Husqvarna Automowe plæneklipperrobotter og de har gjort et ganske glimrende job. Da vi anskaffede plæneklipperrobotterne var Husqvarna det førende produkt på markedet, men de senere år er STIHL kommet godt efter og må i dag anses for at være en værdig konkurrent til Husqvarna. Derfor kunne det være sjovt at se, om der er forskel på henholdsvis Husqvarna i forhold til STIHL da  blandt andet knivsystemerne er vidt forskellige. 

Knivsystemerne

Hvor Husqvarnas Automower har 3 små barberbladslignende stålknive monteret på en roterende skive, har STIHL’s iMow en fast dobbeltsleben kniv, som man kender det fra de traditionelle motorplæneklippere. For begge mærker sørger de dobbeltslebne knive, for altid at findele græsset, så der opnås optimal gødningseffekt. Hvis begge maskiner løftes, stopper de naturligvis med det samme. Den helt store forskel ligger i at hvis STIHL robotten rammer en sten, er der ingen risiko for, at der kan gå små metaldele løs, som kan være til fare for bare fødder eller dyrepoter. Dette er dog mere en teoretisk mulighed, idet vi aldrig har oplevet at det er sket for vores Husqvarna’er. En anden forskel er at knivskifte er langt mere enkelt på STIHL’s iMOW. Husqarnaen har fire små knive, som hver især skal monteres med en lille skrue. Når robotten har kørt et stykke tid, kan det godt drille lidt, da skruerne har det med at sætte sig fast og enkelte gange er skruegevindet da også knækket, og så må man besøge en autoriseret Husqvarna forhandler for at få det fikset. På STIHL’s iMOW sker knivskiftet uden brug af værktøj. Èn håndskrue er alt hvad man behøver at løsne for at skifte kniven, for der er kun een. En anden fordel er, at iMOW’en selv meddeler når det er tid til knivskift, hvor man med Husqvarnaen selv skal holde øje med knivenes tilstand.

Gennem hele foråret har vi oplevet, at knivsystemet på STIHL’s iMOW er mere robust og der tåler lidt mere sammenlignet med Husqvarnas AutoMower. 

Klipning

Begge fabrikater efterlader et fantastisk stykke arbejde. Plænerne står super skarpe og er altid nyslåede uden at man har rørt en finger. Klippe mønstrene er vilkårlige og nogle gange kan man undre sig over, hvordan resultatet bliver så pænt, når det ser så tilfældigt ud når de kører. Men pænt bliver det. For begge fabrikater vedkommende kan man styre robotten ved hjælp af en app. Her kan man starte og stoppe klipningen, ændre tidsintervallerne for robotterne m.m. Jeg vil i en senere artikel gennemgå de to apps.

De to fabrikaters styring er dog vidt forskellig, hvor Husqvarnaen styres i en kombination af kant- og guide kabler, styres STIHL’s iMOW udelukkende ved hjælp af kantkablet. Lad mig forklare de to systemer.

Husqvarnas Automowe

Ved installationen graves der kabler ned langs hele arealet hvor robotten skal køre. Er der områder midt i arealet der skal beskyttes lægges kablet ud om disse områder. Til og fra disse områder lægges kablet (til/fra) parallelt. Når kablerne lægges parallelt ophæves styringen, dvs. robotten vi opfatte at der ingen kabler er.

Ved større arealer og for at sikre at robotten kommer ud i alle kroge af have lægges et guidekabel i tillæg midt i arealet. Guide kablet har to funktioner: dels kan man bruge det til at manøvrere robotten hen til et specifikt område for start, dels bruger robotten kablet til at finde tilbage til ladestationen for opladning. Husqvarna, som var en af de første producenter på markedet for plæneklipperrobotter, patenterede dette og det er således kun Husqvarna der kan tilbyde denne funktion.

STIHL’s iMow

Ved installationen graves et kant kabel ned rundt om hele arealet samt rundt om områder som ikke skal klippes f.eks. blomsterbede i plænen igen med dobbeltkabel ud til fritstående bede i plænen. For at styre robotten til bestemte områder for start, fastlægges hvor langt ud af kantkablet maskinen skal starte. Man kan have flere startpunkter langs startkablet samt indikere, hvornår robotten skal starte hvor. STIHL’s iMOW benytter også kantkablet for at robotten kan finde tilbage til ladestationen når den skal genlades.

STIHL’s har benyttet sig af denne funktion til også at give muligheden for at robotten med forudbestemte intervaller – når den nu kører langs kanten alligevel – også slår hele kanten rundt. Dette er en ganske nyttig funktion idet man herved sikrer at kanten altid står kniv skarpt.

Vi vil i en senere artikel komme nærmere ind på selv installationen af robotten.

Skærmbillede 2020 08 05 kl. 23.59.28 1
Robotten har gravet sig ned langs kanten.

Når robotterne er blevet indkørte, det vil sige at alle små forhindringer som højtliggende rødder, småhuller i underlaget er udbedrede, passer robotterne stort sig sig selv. Støder robotten på en forhindring, skifter robotten retning og klipper videre i en anden retning. Gør forhindringen at robotten løftes op, går den i stå og så må man hjælpe den fri af forhindringen f.eks. en stor nedfalden gren eller et stort muldvarpeskud.

Klippeplanen oprettes enten automatisk eller manuelt. Hvis du vil have at robotten også skal køre når du ikke er hjemme er det ikke noget problem. iMOW klipper ikke blot automatisk i henhold til klippeplanen, men tilføjer endda reservetid for at kompensere for eventuel misset klippetid, f.eks. på grund af batteriopladning eller en regnbyge hvis du har aktiveret regnsensoren. 

Skulle det ske af en eller anden grund, at der er et område som ikke er blevet slået har STIHL’s iMOW 6xx serie en aftagelig fjernstyring, som du kan bruge til at styre iMOW manuelt, ændre indstillinger osv. Det lyskraftige LCD-display er synligt i al slags vejr. Vi har benyttet os af denne funktion flere gange måtte bruge fjernstyringen til at betjene maskinen med f.eks. ved oplåsning af koden.

Kabelbrud

Har man mosegrise eller muldvarper i haven sker det at kablet bliver gnavet over over. Og er der kabelbrud står maskinerne stille. Indtil vi fik STIHL’s iMow var kabelbrud en pestilens. For hvor skal man begynde? Der findes forskellige apparater man kan købe for at hjælpe med at identificere hvor bruddet er sket, men disse apparater har vi ikke haft stor held med at anvende da vores have er så stor. Derfor kan det ofte føles som at man leder efter en nål i en høstak! I enkelte tilfælde har det taget os op til flere dage at finde bruddet. Med STIHL’s iMow er det ikke længere et problem. Her tager man fjernbetjeningen, vælger funktionen kabel signal, hvorefter man – ved hjælp at fjernbetjeningen – kører ud langs kantkablet. På displayet kan man føge signalgivningen og når den stopper står iMow’en ved bruddet! GENIALT. Nu tager det ingen tid at identificere bruddet! Dette er bl.a. en af årsagerne til at vi sætter vores Husqvarnaer på pension / sælger dem.

Vanens magt er stor

Betjeningen af robotterne foregår dels betjeningspanelet på maskinen eller via en app. STIHL’s og Husqvarna’s menu systemer er vidt forskellige og umiddelbart synes Husqvarnas menusystem mere simpelt og intuitivt. Men vanens magt er jo stor og havde vi haft STIHL før Husqvarna, kan det være at vi synes det havde været omvendt. Man skal dog – uagtet fabrikat – indstille sig på at sætte tid af til at forstå menustrukturen så man hurtigt kan betjene robotten. 

Konklusion

Nu da vi har haft vores iMow kørende et godt stykke tid er der ingen tvivl om at STIHL’s iMOW – som i flere kredse har været anset som en slags lillebror til Husqvarna – nu er fuldt på højde med og konkurrencedygtig med Husqvarnas robotter. Begge fabrikater er toppen af poppen på robotmarkedet eller om du vil robotmarkedets BMW og AUDI. Begge fabrikater leverer et solidt stykke arbejde, og de er pålidelige og effektive. Når græsslåningen går i gang om foråret skal der blot et par dage til før plænerne står knivskarpe.  Når det er sagt, så oplever vi, at STIHL’s iMOW er mere robust og klarer forholdene i vores have med nedfaldne grene, muldvarpeskud og efterladte hundeben m.m. bedre end vores Husqvarna robot. I tillæg er vi totalt faldet for kantslåningsfeaturen ligesom det at fjernbetjeningen gør det muligt at betjene maskine i ståhøjde. Sidst men ikke mindst er kabelbrud så meget nemmere at identificere når man har STIHL’s iMow. Vær dog opmærksom på, at det kun er på STIHL’s topmodeller denne fjernbetjeningsfunktion findes.

Følg med når vi skriver flere artikler om vores erfaringer med STIHL’s iMOW 632 PC

Related Articles

Læg en kommentar